NA HERSENLETSEL

Neurologie (niet-aangeboren hersenletsel)
  • Eet- en drinkproblemen: moeite met het afhappen, kauwen en wegslikken van voedsel en/of dranken, verslikken en het optreden van speekselverlies.
  • Afasie: moeite met het begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Bij iedere vorm van afasie komen er in meer of mindere mate taalbegripsproblemen en woordvindingsproblemen voor.
  • Dysartrie: het onduidelijk uitspreken van woorden, het spreken met een te zachte en/of hese stem waardoor verstaanbaarheid verminderd is. Onder dysartrie vallen tevens spraakproblemen bij degeneratieve ziekten zoals de Ziekte van Parkinson en MS.
  • Verbale apraxie: het zoeken naar de juiste klanken in een woord en worstelen om het woord juist uit te spreken.
Wat doet de logopedist?

De logopedist inventariseert en onderzoekt uw hulpvraag met betrekking tot het begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Ook onderzoekt zij hoe de communicatie met de patiënt en zijn of haar omgeving verloopt en geeft zij voorlichting en adviezen om de communicatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In de behandeling biedt de logopedist oefeningen en strategieën om het begrijpen, de woordvinding, het lezen, het schrijven of de uitspraak te verbeteren. Soms biedt een communicatiehulpmiddel een alternatief. Onder begeleiding van de logopedist leert u hiermee te communiceren op een voor u aangepaste wijze.

Tips en oefeningen

In het afasiecentrum kunnen mensen met een afasie en hun partner onder professionele begeleiding beter leren communiceren en leren zij actiever deel te nemen aan het sociaal en maatschappelijk leven.

Grid-Player-Logo2-742x7672

De app Gridplayer is een digitaal hulpmiddel om mensen met een afasie in de communicatie te ondersteunen.

Lees meer over afasie.

 

Reageren is niet mogelijk